Personlig pleje til gravide og ammende
Der findes lige så mange holdninger til personlige pleje, som der findes gravide og ammende. Og vi er her ikke for at dømme nogen - enhver (kommende) mor skal gøre præcis, som de har lyst til. Men skulle du alligevel være nysgerrig på hvilke faktuelle ting, der kan siges om pleje til gravide og ammende, så læs med nedenfor:
Bør du undgå "kemi"?
Først og fremmest er det vigtigt at fastslå, at kemi ikke er en særlig præcis betegnelse. Kemi dækker i sig selv over videnskaben bag stoffers opbygning, egenskaber og omdannelse samt hvordan kemiske stoffer bruges til et praktisk formål. Der findes utrolig meget gavnlig kemi, men naturligvis også kemi, der kan betegnes som skadeligt - enten for mennesker, for miljøet eller for begge dele. Sidstnævnte kan være værd at sætte sig ind i, hvis man vil undgå at blive eksponeret for potentielt skadelige stoffer under graviditet og amning.
Bør du undgå parfume?
Miljøstyrelsen anbefaler, at gravide så vidt muligt undgår produkter med parfume, da parfume kan give allergi, og en allergisk reaktion kan være en belastning for barnet i maven. Ønsker du at bruge parfume, kunne det være en løsning at komme et par sprøjt af din yndlingsparfume på dit tøj.
Udgør cocktaileffekten en reel risiko?
Alle forbrugere bliver udsat for kemi fra mange forskellige kilder hver eneste dag. Det samme er tilfældet med dit barn. Og selvom stofferne overholder gældende lovgivning eller forekommer i meget lave doser, viser undersøgelser, at kombinationen af forskellige stoffer kan være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom stofferne ikke udgør en risiko hver for sig i de mængder man udsættes for fra det enkelte produkt. Dette fænomen kaldes ”cocktaileffekten” eller ”kombinationseffekten”. Det vil altså sige, at sundhedsskadelige stoffer (eller stoffer der er mistænkt for at være skadelige) ikke udgør en risiko i det enkelte produkt. Risikoen opstår, når du – og dit barn – bliver udsat for disse stoffer fra mange forskellige kontaktflader i hverdagen. Dette er værd at huske på både i forhold til kost, personlig pleje og forbrug generelt. Jo færre potentielt skadelige stoffer, du udsætter dig selv og dit barn for, jo mindre risiko for at cocktaileffekten opstår.
Hvor påpasselig bør du være?
Det er vigtigt at understrege, at Miljøstyrelsen, TÆNK, sundhed.dk m.v. rådgiver ud fra forsigtighedsprincipper og vil naturligvis være blandt de instanser, der anbefaler gravide at minimere eksponering over for stoffer, man har mistanke om kan være skadelige. Men en graviditet er en individuel sag. Med nogle stoffer kan man sige noget med sikkerhed, fordi uafhængig forskning har påvist en skadelig effekt, mens der i andre tilfælde vil være en mistanke. Fx ved man med sikkerhed, at lægemidler mod akne og klinikbehandlinger som fx. klinikpeeling med salicylsyre i høj koncentration (over 10%) kan udgøre en risiko under en graviditet. I andre tilfælde - fx med visse parabener - har man en mistanke om, at de kan være skadelige, men man ved det ikke med sikkerhed.
Med andre ord er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft. Læs op på gældende forskningsresultater, hvis du ønsker at beskytte dig selv og dit barn bedst muligt.