Sådan kan du afhjælpe hovedbundsproblemer

Tør, irriteret og kløende hovedbund 

Tør hovedbund kan ramme alle, og det er en tilstand, som bliver mere og mere udbredt. Tilstanden skyldes typisk en mangel på hudfedt - også kaldet talg. Når talgkirtlerne ikke længere producerer den optimale mængde naturligt fedt, vil hovedbunden nemt tørre ud. Ligeledes vil håret tørre ud, blive porøst og have lettere ved at knække. Tør hovedbund resulterer ofte i små hudflager, som drysser meget. Hvis din tørre hovedbund ikke behandles, bliver det ofte fulgt af hårtab, da der i de værste tilfælde kan komme sprækker i hovedbunden, som kan medføre bakteriedannelse og til sidst hårtab.

Hvorfor opstår tør hovedbund?

En tør hovedbund opstår ofte i forbindelse med brug af hårplejeprodukter, som indeholder skrappe kemikalier, der nedbryder hovedbundens naturlige pH-værdi. Det kan både være hårpleje som shampoo og conditioner men også stylingprodukter. Det er dog ikke den eneste problemmager, da tør hovedbund kan være en livslang lidelse hos nogle, som også kan forårsages af stofskifteproblemer, psoriasis, allergi eller eksem. Ligeledes kan man i nogle tilfælde være født med for høj eller lav talgproduktion.

Knopper i hårgrænsen

Ofte, når huden renses, får mange ikke renset helt op til hårgrænsen af frygt for, at håret bliver fedtet. Det kan forårsage knopper og urenheder i hårgrænsen, da skidt eller fedt i ansigtet ikke bliver renset ordentligt af. Vores allergicertificerede og parfumefri shampooer renser i dybden, og du kan uden problemer anvende dem i hårgrænsen og på ansigtshuden for at sikre, at fedt og snavs fra ansigtet ikke giver tilstoppede porer og knopper. Alternativt er det vigtigt at rense ansigtet helt op til hårgrænsen hver dag. 

Hvad kan du gøre?

Vil du komme din tørre hovedbund til livs, skal du pleje dit hår og din hovedbund med produkter, som er fugtgivende og indeholder nærende ingredienser. Clean ups produkter er beriget med aloe vera, glycerin, rødbedeekstrakt, hydrolyseret hvedeprotein og panthenol, som har dokumenteret virkning på hår og hovedbund. Med vores Asthma-Allergy Nordic certificerede produkter, kommer du problemer med parfume og kemikalier til livs, og opnår en sund, ren og nærende hovedbund – som er en afgørende faktor for et sundt hår.

Derudover anbefaler vi, at du går din kost efter i sømmende. Sørger du for at spise ud fra gældende kostråd, hvor sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler indgår i dit daglige fødevareindtag? Drikker du nok vand? Dit væskeindtag har også betydning for, om din hud er tilstrækkeligt hydreret. 

Hvilke løsninger kan du ellers prøve?

Hvis ovenstående ikke gør en forskel for dit hår og din hovedbund, kan du have behov for at bruge en shampoo, kur eller creme, der henvender sig særligt til den tilstand, du oplever. Hvis din tørre hovedbund er forårsaget af en sygdom, anbefaler vi, at du rådfører dig med egen læge, da du kan have behov for at få recept på et særligt svampedræbende middel, en kortisoncreme eller noget helt tredje, der klassificeres som et medicinalt produkt og ikke almen hårpleje.

 

Læs også vores blogindlæg om, hvordan du forebygger hårtab.